Informatie gastouders


Gastouderbureau Tante Muis heeft een bestand met betrouwbare en geschoolde gastouders om vraagouders zo snel en goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Als je denkt dat je een bijdrage kunt leveren aan deze vorm van kinderopvang, nodigen wij je van harte uit je in te schrijven of eens bij ons te informeren naar de mogelijkheden. Jij, als gastouder, zult de opvoedkundige en verzorgende taak overnemen van de ouders. Je zult merken dat het kind zich snel vertrouwd voelt en een plezierige tijd heeft als het in jouw gezin wordt opgenomen. De persoonlijke band die ontstaat met het kind en de vraagouder(s) maakt het leuk om dit werk te gaan doen.

Hoewel geld geen hoofdrol mag spelen in de opvang van kinderen is het toch goed te weten dat er een aantrekkelijke vergoeding is gekoppeld aan deze vorm van kinderopvang. Ons adviestarief (2021) bedraagt 5,55 per kind per uur. Dit bedrag is bruto en dient opgegeven te worden bij de Belastingdienst.

Gastouders dienen geregistreerd te staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Voldoe je als gastouder aan de voorwaarden, dan melden wij je aan bij de gemeente waar de opvang zal gaan plaatsvinden. Vervolgens controleert de GGD de aanvraag inhoudelijk en komt op huisbezoek. Deze procedure duurt (maximaal) 10 weken. Gastouders mogen op meerdere adressen de opvang verzorgen. Elke locatie waar de gastouder opvangt, moet (vanaf oktober 2012) worden opgenomen in het LRK. Sommige gemeenten brengen (hoge) kosten (leges) in rekening wanneer je je als gastouder in laat schrijven of wanneer er wijzigingen zijn ten aanzien van je inschrijving als gastouder in het LRK. Deze kosten zijn voor rekening van de gastouder. Het is dus verstandig van tevoren te informeren of jouw gemeente ook leges heft en om welk bedrag het gaat, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
WYSIWYG Web Builder
Eisen Gastouders

minimaal een diploma Helpende Zorg en Welzijn, niveau 2, of een ander goedgekeurd diploma;
de gastouder en de woning waar de opvang plaatsvindt, moeten aan de wettelijk vastgestelde eisen voldoen;
alle gastouders en hun volwassen huisgenoten hebben een Verklaring Omtrent Gedrag;
in het bezit van een geldig certificaat kinder-EHBO, welke d.m.v. het volgen van herhalingslessen geldig blijft.
WYSIWYG Web Builder

VoordelenWerken aan huis, wanneer het jou past
Geen opvang nodig voor eigen kinderen
Zeer goede verdiensten
Uitbouwen van sociale contacten
Vriendje of vriendinnetje voor eigen kind
WYSIWYG Web Builder
WYSIWYG Web Builder